20 October 2020
Home / News / “Bogaților, dați ceva înapoi societății!”

“Bogaților, dați ceva înapoi societății!”

Cam așa ar putea fi rezumat argumentul pe care l-am auzit aseară la o emisiune TV dedicată analizării studiului recent efectuat despre opinia românilor în legătură cu bogăția. Conform studiului, majoritatea românilor cred că statul ar trebui să limiteze câștigurile celor bogați pentru a putea fi sprijiniți săracii (evident, majoritatea se consideră săracă).

Concluzia studiului nu face decât să arate că mentalitatea marxistă a luptei de clasă și a conflictului social persistă în România, o țară cu – țineți-vă bine! – economie de piață funcțională. Cum îmi este greu să cred că preferințele publicului au fost falsificate în acest sondaj, îmi este foarte ușor să accept că trăim în continuare într-o economie etatizată, într-o națiune de oameni cu mentalități paternaliste și că, în consecință, economia de piață este o veșnică tânără speranță.

Să nu mă înțelegeți greșit: oamenii au în bună măsură dreptate. Cei care au acumulat avuție au făcut-o prin ignorarea legilor sau prin acte de corupție. Sau prin modificarea legilor pentru a le servi propriului interes. Poftim, în timp ce scriu Bosch și De Longhi așteaptă ajutoare de stat. Adică fac coadă pentru a primi o pomană din salariul pe care mi-l impozitează statul. Problema este tocmai faptul că într-o economie etatizată nu ai la ce să te aștepți, în afară de ascuțirea tensiunilor sociale, creșterea invidiei și cultivarea sentimentului “Să moară capra vecinului”.

Ce m-a mirat însă aseară a fost însă ideea – pe care, desigur, am auzit-o recurent – că e normal ca oamenii cu venituri mari să plătească impozite mai mari, pentru că în acest fel dau societății ceva înapoi. Răsplătesc cumva societatea pentru faptul că au făcut profit.

Această idee este aberantă și ilustrează perfect mentalitatea marxistă (a luptei de clasă, a jocului cu sumă zero din economie) de care dau dovadă, din păcate mulți intelectuali și formatori de opinie. ÎN ECONOMIA DE PIAȚĂ, oamenii care căștigă salarii sau profituri mari nu sunt datori cu nimic societății. MAI DEGRABĂ INVERS! Cei care cîștigă mulți bani o fac fie pentru că nu au bătut mingea pe maidan ci și-au tocit coatele pe băncile școlilor, adică au acumulat capital uman; fie pentru că nu au luat credit cu buletinul ca să-și cumpere IPhone, ci au chivernisit fiecare bănuț și au acumulat în timp suficient capital pentru a-și crește simțitor standardul de viață; fie s-au dovedit mai receptivi și mai talentați decât semenii lor la înțelegerea nevoilor celorlalți și, astfel, au investit cu înțelepciune iar profitul rezultat nu face decât să reflecte calitatea judecății antreprenoriale de care au dat dovadă.

În fața acestor oameni restul națiunii ar trebui să-și scoată pălăria. Grație muncii lor producția crește și prețurile sunt mai mici pentru fiecare. Grație capitalului acumulat de ei structura de producție se poate extinde și PIB/locuitor are cum să crească. Grație înțelepciunii lor antreprenoriale risipa resurselor rare este limitată și bunăstarea societății este maximizată.

UPDATE
Întâmplător, societatea actuală face tot ce poate pentru a descuraja inovația, munca și economisirea. Cei care reușesc pe cont propriu ar trebui să primească despăgubiri, nu să plătească amendă.

0 Shares
Share
Tweet
Share