18 September 2020
Home / Articole / BNR ratează ţinta de inflaţie – din nou

BNR ratează ţinta de inflaţie – din nou

BNR şi-a făcut un palmares din neîndeplinirea obiectivului în materie de inflaţie. Atât în 2007, cât şi în 2008 şi, iată, în 2009, şi-a propus ţinte ca să aibă ce rata.

De data aceasta BNR a fost atât de aproape de atingerea ţintei încât puteam să pariez că o va atinge. Nu din cauză că între timp şi-a perfecţionat talentul de manager monetar, ci din pricina contextului economic general. Noroc cu criza, putem spune, ţinta de inflaţie a părut foarte aproape. Criza, atât de hulită datorită pierderilor suportate de firme, şomajului etc. a jucat în favoarea BNR, deoarece a pus o puternică presiune descendentă pe preţuri. Desinflaţia a fost serios accelerată în acest an datorită blatului dintre vânzători şi cumpărători: de fapt, disperarea multor producători i-a împins pe aceştia să îşi lichideze stocurile operand reduceri ample ale preţurilor. Ei bine, nu a fost suficient. În ciuda contextului favorabil, am ratat iarăşi obiectivul propus; în 2009 am continuat să ne numărăm printre cele mai inflaţioniste ţări din Europa, în condiţiile în care majoritatea statelor dezvoltate s-au confruntat cu deflaţia.
Inflatia
Şi când te gândeşti că politica de ţintire a inflaţiei este adoptată tocmai pentru promovarea “transparenţei” şi “creşterea credibilităţii”! România este un excelent studiu de caz despre cum nu se face aşa ceva. Asta dacă lăsăm la o parte faptul că BNR nu a urmărit de fapt să ţintească inflaţia, ci a practicat o politică de cvasi-consiliu monetar, despre care am mai scris.

0 Shares
Share
Tweet
Share