22 October 2020
Home / Articole / BNR impozitează economisirea scăzând rata dobânzii

BNR impozitează economisirea scăzând rata dobânzii

BNR a redus rata dobânzii la 7,5%, ceea ce e un semnal clar că vrea să sprijine guvernul. Aflat în criză acută de resurse, în ciuda cifrelor optimiste de pe proiectul de buget înaintat la Parlament, guvernul apelează cu încredere la banca centrală. Care are de unde să ofere bani fiindcă… ea este cea care îi fabrică!

Decizia Consiliului de Administraţie este destul de suprinzătoare. Mai ţine cineva minte că ţinta de inflaţie pe anul trecut a fost ratată? Câte zile au trecut de atunci? Ei bine, vi se pare normal ca prima măsură luată de BNR după ratarea ţintei de inflaţie, în sensul creşterii prea puternice a preţurilor, să fie relaxarea politicii monetare?! Ce este asta, o nouă paradigmă de care nu am auzit?

Unora li se pare că dobânda oferită de bănci este prea mare. De exemplu, Sorin Pâslaru (Ziarul Financiar), dincolo de recunoaşterea perspicace a faptului că în absenţa sprijinului BNR politica bugetară va intra cu maximă viteză în gard, oferă câteva afirmaţii cel puţin ciudate. De exemplu, el susţine că rata dobânzii va trebui să ajungă pe la 6% în vară, pentru a se situa la 2 p.p. peste rata inflaţiei, ceea ce pare rezonabil. Uimitor! Are cineva impresia că rata inflaţiei va rămâne la 4% anul acesta? Când energia şi alimentele se scumpesc deja cu zeci de procente?! Poate, dacă BNR primeşte la rândul ei un sprijin de la statisticienii de serviciu (Ura! A scăzut CORE2 – rata inflaţiei calculată prin excluderea produselor alimentare şi a energiei). Ar trebui să citiţi motivarea deciziei, ca să suportaţi scumpirile fericiţi.

În mod normal, preţurile de consum ar trebui să crească mai puternic în acest an, iar presiunile inflaţioniste „telefonate” le consider într-un sens fireşti. În ultimii ani masa monetară pe care BNR a injectat-o fără greaţă în economie s-a dus mai cu seamă în preţurile activelor (care nu sunt luate în calcul la determinarea ratei inflaţiei). Lumea a folosit banii pentru a cumpăra mai mult sau mai puţin speculativ case, terenuri, maşini, acţiuni etc. Acum, când acest canal de evacuare al banilor este obturat, fluxul cheltuielilor băneşti va reintra pe canalul consumului. Este timpul ca inflaţia produsă în toţi aceşti ani să devină vizibilă.

Prin urmare, maşinăria inflaţiei capătă viteză pe zi ce trece, iar BNR ce face? Apasă pedala producţiei de bani. Noroc cu centura de siguranţă a FMI. Deocamdată. Mai avem încă un an de curse cu economisirile populaţiei pe locul mortului.

Apropos, domnul Pâslaru afirmă că „banii din depozite remuneraţi mai prost vor veni înspre investiţii”, adică în sfârşit nu vor mai fi „tezaurizaţi în bănci” (sic! e pentru prima oară când aud expresia asta, cred că şi Keynes ar rămâne uimit să afle de ce sunt în stare urmaşii săi), adică se vor încuraja cheltuielile şi, mai departe, încasările din TVA etc. etc. şi uite aşa vor fi bani şi pentru autostrăzi! Aţi înţeles?

Eu unul pricep mai greu. Aşa că poate mă lămureşte şi pe mine cineva cum oamenii care, disperaţi că până şi investiţiile sigure din Pipera s-au dovedit a fi bani aruncaţi pe geam şi, în consecinţă, au păstrat ce le-a mai rămas în bănci, vor fi acum tentaţi să investească din nou. Mie mi se pare că asistăm la hăituirea economisirilor românilor; atunci când publicul e suficient de precaut pentru a şi le pune la adăpost, iese BNR să le vâneze.

Dar poate că mă înşel. Poate au dreptate cei care susţin că prin descurajarea economisirilor se pot încuraja investiţiile! Prin urmare, nu-mi mai rămâne decât să îi întreb de ce sunt aşa de timizi? De ce nu scad ACUM rata dobânzii la 6%. De ce nu la 0%?

0 Shares
Share
Tweet
Share