18 September 2020
Home / Despre BNR / BNR, cum țintești inflația? Are you a mexican or a mexican’t?

BNR, cum țintești inflația? Are you a mexican or a mexican’t?

În raportul anual pe 2013 BNR ne-a amintit cum și-a îndeplinit misiunea de a ținti inflația.

Romania

 

După cum se vede, BNR a ratat în majoritatea anilor ținta de inflație, cu marjă de eroare cu tot. Cele mai mari ratări au fost în anii de la capătul perioadei de boom economic, firesc, pentru că abia atunci expansiunea creditului orchestrată de banca centrală în perioada anilor 2000 a ajuns să se reflecte cu putere nu doar în prețurile activelor, ci și în prețul cartofului. Realitate ilustrează din plin concluziile teoriei economice care spune că în timpul boom-ului are loc o “bătălie” între investitori și consumatori pentru preluarea controlului asupra economiei și, dacă la început investitorii înclină balanța în favoarea lor (de aici boom-ul), la final consumatorii câștigă partida (fluxurile bănești se duc decisiv în consum).

Pentru comparație, vă invit să vedeți cum au țintit ale bănci centrale inflația. Pentru început, să luăm câteva țări civilizate…

NZ si Canada

 

UK

și cu voia dumneavoastră ultima pe listă, o țară în curs de dezvoltare, Mexic.

Mexic

Din comparațiile de mai sus eu înțeleg că performanța BNR este mediocră. În țările dezvoltate, după adoptarea politicii de țintire a inflației, rata inflației a coborât rapid și s-a încadrat în tunel. Experiența Mexicului de oarecum diferită, cu mulți ani în care rata inflației s-a situat deasupra țintei, dar cu o singură excepție de trendul general descrescător: 1999.

Deci, BNR, are you a mexican or a mexican’t? Urmăriți cu atenție răspunsul.


Vedeți, de asta a rămas conducerea BNR neschimbată. Pentru încrâncenare și merite deosebite în ratarea propriilor obiective.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share