27 October 2020
Home / Despre BNR / BNR continuă politica de consiliu monetar

BNR continuă politica de consiliu monetar

Menţinerea ratei dobânzii la 8% şi a nivelului rezervelor minime obligatorii la 15% pentru lei şi 30% pentru valută este cel mai bun lucru pe care l-am văzut venind de la BNR în ultima perioadă. BNR continuă practic să mimeze politica de currency board pe care a urmat-o de mulţi ani de zile: la început a relaxat politica monetară permiţând influxului de capital să crească masa monetară, iar acum se opune deconectării totale a ofertei de bani de ieşirile de capital.

Spun că “mimează” un currency board, pentru că, în mod normal, în faţa scurgerii de valută am fi trebuit să avem deflaţie – reducerea semnificativă a masei monetare. Ceea ce nu se întâmplă, pentru că BNR a început să achiziţioneze active interne, compensând pierderea activelor externe. Astfel, a reuşit să frâneze reducerea masei monetare – în august masa monetară M1 era egală cu cea înregistrată în martie 2008 – ba chiar să o sporească uşor (M2 sau M3).

Dar, una peste alta, bine ca nu duce o politică monetară inflaţionistă mai categorică. Este ultimul lucru de care avem nevoie. Iar bancherii care s-au întins prea mult în anii de euforie nu au decât să dea din colţ în colţ acum; la fel debitorii care s-au împrumutat speculativ. Să suporte pierderea derivată din riscul pe care şi l-au asumat.

Singura problemă este în ce măsură această politică relativ conservatoare (mai ales dacă vedem ce face restul lumii) este sustenabilă… politic. În condiţiile în care asistăm la the mother of all government debt, constrângerile bugetare viitoare vor pune mai multă presiune asupra politicii monetare. E mai uşor să tipăreşti lei decât să concediezi oameni.

0 Shares
Share
Tweet
Share