22 October 2020
Home / Finanțe-Bănci / BIS: piețele financiare sunt vrăjite de politica monetară

BIS: piețele financiare sunt vrăjite de politica monetară

Raportul anual al Băncii Reglementelor Internaționale este un duș rece pentru naivii care cred în povestea cu recuperarea economică rapidă din unele țări dezvoltate sau în “creșterea credibilității” economiilor de rangul doi.

“În ansamblu, este greu să nu-ți dai seama de lipsa legăturii dintre euforia de pe piețele financiare și evoluțiile economice fundamentale de pe glob”

Creșterea cotațiilor bursiere nu este justificată de îmbunătățirea perspectivelor economice, ci de influxul de bani care a afectat sistemul financiar după ce băncile centrale au pus în aplicare o politică a banilor ieftini căreia cu greu îi poți găsi precedent în istorie.

Politica monetara

 

Volatilitatea

În atenția consilierilor primului-ministru Ponta, am impresia că e vorba și de România mai jos:

“Goana după randament s-a dus în bondurile suverane europene mai riscante, obligațiuni corporative de joasă calitate și datorii în economiile emergente…

Debitorii suverani de la periferia zonei euro au avut mult de câștigat de pe urma acestor evoluții… riscul de țară a atins un nivel minim post-criză.”

Vă recomand să citiți tot raportul, deși în esență sunt lucruri pe care le-am tot povestit pe blog. Faceți abstracție de limbajul corect politic și reflectați în profunzime. De exemplu, se spune la un moment dat că “piețele financiare au o fixație cu politica monetară”. A se citi “sistemul financiar este în prezent controlat de băncile centrale”. Investitorii nu au ajuns ei să aibă o fixație cu politica monetară, că doar nu sunt psihopați; nu se duc în investiții riscante precum fluturii la bec. Pur și simplu nu au de ales, dacă vor să mai câștige ceva. Și am ajuns aici strict datorită politicii inflaționiste, care dacă nu ar fi, atunci nu am avea ce povesti.

În concluzie, consider că raportul reprezintă un veritabil cartonaș galben arătat de fapt băncilor centrale. Este foarte util să-l citiți înainte de a pune banii la “listarea deceniului” cu Romgaz, în reluare cu Electrica și – yes! – în 2015 cu Hidroelectrica, poate în insolvență și la acea dată.

[layout show=”1″]

 

1 Shares
Share
Tweet
Share