3 December 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / Bilanțul bugetar al anului 2013: veniturile

Bilanțul bugetar al anului 2013: veniturile

Avem datele execuției bugetare a anului 2013 astfel încât putem face câteva calcule comparative. Din aceste calcule se desprind în opinia mea două concluzii importante: (1) guvernul a supraestimat nivelul încasărilor bugetare, ceea ce l-a motivat pe parcursul anului să recurgă la noi majorări de impozite și (2) din nefericire această tactică este complet greșită deoarece ponderea principalelor venituri fiscale în PIB este în scădere constantă în ultimii ani, ceea ce arată o economie sufocată de presiunea fiscală.

Să detaliem. Spre deosebire de anul 2012, anul trecut politica bugetară a fost mai nerealistă. În 2012 veniturile statului au totalizat 193,1 mld. lei în comparație cu o țintă de 195,3 mld. lei. Deci 2,4 mld. lei mai puțin decât prognoza. În 2013, ținta de venituri a fost ridicată la 209,3 mld. lei, dar statul a colectat 200 mld. lei – adică 9,3 mld. lei mai puțin decât prognoza. Această eroare este cu atât mai ciudată cu cât creșterea economică a depășit speranțele guvernului astfel încât, în principiu, nu ar fi trebuit să aibă emoții cu realizarea planului de strâns biruri de la firme și de la cetățeni. Nu știu dacă această prognoză nerealistă este rezultatul unor modele slabe, al unui deficit de talent guvernamental sau al strategiei politice de tipul: “Hai să cheltuim mai mult ca să ne îmbogățim, dăm o prognoză la nimereală pentru a închide gura FMI și după aceea mai vedem noi, dacă nu se închide bugetul mai punem o taxă-două.”

Tinta venituri

 

Dacă mergem la principalele surse de venituri bugetare vedem nerealizări pe linie, cu excepția contribuțiilor de asigurări. Cea mai mare gaură este la sumele primite de la UE, de unde guvernul a sperat că vor veni 11,8 mld. lei dar au ajuns doar 8,9 mld. lei. La impozitul pe profit s-a mizat pe 11,7 dar s-au încasat doar 10,9 mld. lei. Din accize s-a încasat cu 1,5 mld. lei mai puțin decât s-a planificat. Iar TVA a adus la buget 51,8 în loc de 52,9 mld. lei conform prognozei. Impozitul pe venit a adus cu 0,4 mld. lei mai puțin decât s-a crezut că va aduce.

Impozite colectate vs planificate

 

Să punem acum cifrele în perspectivă. Graficul următor arată cum au evoluat principalele venituri fiscale de la momentul începerii crizei încoace, ca pondere în PIB.

Venituri bugetare pondere in pib

 

Cu excepția impozitului pe venit și a accizelor care în linii mari și-au păstrat nivelul, celelalte impozite și-au redus importanța. De exemplu, impozitul pe profit a coborât neîncetat, de la 2,2% din PIB în anul 2009 la 1,74% în 2013. Contribuțiile la sistemele de asigurări au scăzut de la 9,7% din PIB în 2009 la 8,69 anul trecut. Dar evoluția cea mai spectaculoasă este la TVA. După ce o scurtă perioadă de timp ponderea acestui impozit în PIB a crescut, ca urmare a creșterii taxei de la 19% la 24% în 2010, economia s-a ajustat iar încasările din TVA s-au dus pe derdeluș (în termeni relativi): 8,74% din PIB în 2011, 8,59% în 2012, 8,28% în anul 2013.

Aceste evoluția arată ceea ce spuneam la început: statul culege mai mulți bani pe moment, dacă administrează un electroșoc fiscal economiei, dar apoi rezultatul este negativ. Administrarea acestor șocuri nu poate aduce mai mulți bani la buget, “pacientul” economic este pe moarte. Să nu uităm, ultimii 3 ani au fost ani de creștere economică. Dar este o creștere acolo unde economia poate să răsufle, fie pentru că produce pentru export fie pentru că este nefiscalizată (agricultura). Altminteri, mediul de afaceri o duce rău. Iar dacă oamenii o duc rău, țara nu are cum să o ducă mai bine.

Guvernul ar face bine să se dea jos de pe economie, pentru ca creșterea economică să devină “incluzivă”, adică să se mai îmbogățească și cetățeanul de rând, nu doar privilegiații statului.

[layout show=”1″]

1 Shares
Share
Tweet
Share