3 December 2020
Home / Impozite-Politica fiscală / Bilanțul bugetar al anului 2013: cheltuielile

Bilanțul bugetar al anului 2013: cheltuielile

Faptul că veniturile s-au cifrat considerabil mai jos decât ținta asumată de guvern, respectiv la 32% din PIB în loc de 33,6%, a făcut ca și cheltuielile să fie ținute un pic în frâu. Deși în termeni nominali au crescut, ele au scăzut ca pondere în PIB față de 2012 cu aproape 1 punct procentual, ajungând la 34,5%.

Cheltuieli bugetare realizate vs planificate

 

Guvernul a cheltuit mai mult cu salariile și cu achizițiile de bunuri și servicii. Dacă la cheltuielile de personal această evoluție era previzibilă datorită obiectivului asumat  -reîntregirea salariilor bugetarilor, cheltuielile cu bunuri și servicii au fost mai mari decât a promis guvernul. La începutul lui 2013 acesta spunea că urmărește:

reducerea substanţială a unor categorii de cheltuieli materiale şi de servicii ineficiente şi oneroase pentru contribuabili, ca efect al întăririi cadrului legislativ privind unele
măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare, Astfel cheltuielile cu bunurile şi serviciile ajung in anul 2013 la 5,9 % din PIB.

La capătul anului, aceste cheltuieli s-au cifrat la 38,6 miliarde, reprezentând 6,2% din PIB. Nu uitați, dintr-un PIB care a crescut peste așteptări. Putem spune așadar că guvernul nu s-a omorât cu… “disciplina financiară”.

Principalele cheltuieli bugetare pondere in PIB

 

Pentru a înțelege mai bine evoluția banilor dați pe diverse achiziții, este util să ne raportăm la cifrele din anii trecuți. Graficul următor arată că în 2012 și mai ales în 2013 guvernul a rupt tradiția cheltuielilor prudente (dacă se poate spune așa) și nu mai necesită alte comentarii.

Cheltuieli cu bunuri si servicii

 

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share