18 September 2020
Home / Istorie economica / Bilanț 2013: care a fost speranța anului?

Bilanț 2013: care a fost speranța anului?

Românii au sperat că în 2013 se va schimba ceva, mai ales că puterea a fost cucerită de o majoritate parlamentară zdrobitoare, care putea să facă toate reformele care îi treceau prin cap. Și ce să vezi? Prin cap nu i-a trecut nimic bun. Despre acest lucru am scris în decembrie 2012, imediat după rezultatul alegerilor. Din Urmările votării: există speranță după Jalalabad?

“Să nu uităm! Ieri majoritatea românilor nu a decis câştigătorul, ieri majoritatea românilor a decis că pierde dacă merge la vot aşa că a stat acasă. Având în vedere acest lucru alianţa politică ce va conduce România reprezintă aproximativ o treime din preferinţele românilor. Şi uite aşa, tirania majorităţii – aşa cum a fost denumită democraţia nelimitată – devine foarte uşor tirania minorităţii.

Pe de altă parte, s-ar putea susţine, formarea unei majorităţi clare în parlament permite calmarea politicii dâmboviţene şi adoptarea unor reforme mai profunde. Eu unul mă îndoiesc. Motivul pentru care nu cred că vom asista la o schimbare la faţă a politicii economice (măcar a ei) este acela că pe parcursul campaniei electorale nu am văzut o luptă de idei, o dispută între viziuni ideologice. A fost, repet, ca la Jalalabad: „ei pe noi” şi „noi pe ei”, cu aroganţele şi blaturile de rigoare. Acesta este de fapt şi motivul pentru care poporul român nu s-a prezentat în majoritatea lui la vot. Disputele cu caracter personal din politică sunt străine celor mai mulţi dintre aceia care chiar sunt preocupaţi de chivernisirea unui viitor, de acumularea de capital şi de buna educaţie a copiilor. În plus, audienţa show-urilor politice (şi implicit participarea la vot) nu poate depăşi audienţa celei mai populare telenovele – fie şi pentru simplul motiv că la aceasta din urmă te uiţi confortabil din fotoliu cu o pungă de seminţe în mână, în vreme ce pentru a vota trebuie să-ţi faci mai întîi drum cu lopata prin zăpadă.”

Speranța a fost deșartă. Am avut dreptate.

Jaf

Acum să vă văd. Sperați ceva de la 2014?

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share