22 September 2020
Home / Despre BNR / Băncile şi BNR au primit noi ordine

Băncile şi BNR au primit noi ordine

Astăzi, preşedintele Băsescu a criticat puternic băncile pentru şovăiala cu care învârt tiparniţa de bani. În opinia preşedintelui, BNR ar trebui să scadă rate rezervelor obligatorii pentru că, oricum, în 2014, când vom fi intrat în zona euro, va fi de 2%. Pentru a fi consecvent, domnul preşedinte ar fi trebuit să mai adauge, de exemplu, şi că:
• Salariile profesorilor vor creşte imediat cu 50%, fiindcă, oricum, după trecerea crizei se va aplica legea votată de Parlament;
• România să stopeze producţia de petrol pentru că, oricum, peste 20 de ani vom avea două centrale nucleare complete şi, la monetul acela, oricum automobilele nu vor mai merge cu benzină;
• (cu voia dumneavoastră, ultima pe listă) Să nu mai cheltuim degeaba bani pe alegeri în noiembrie, pentru că oricum vom avea acelaşi preşedinte de la anul încolo.

Revenind la sugestiile cu care a ameninţat bancherii, merită amendat populismul cu care este propovăduită inflaţia ca soluţie la ieşirea din criză. Conform înţelegerii preşedintelui, problema României e că nu avem bani. Ba mai rău, bani ar fi, numai că sunt ţinuţi la sertar, în loc să fie cheltuiţi.

Pentru clarificarea lucrurilor, aş nota doar că problema nu este lipsa resurselor “băneşi”, ci lipsa… resurselor, adică a capitalului real care să asigure creşterea productivităţii şi bunăstarea. Dacă mâine ne-am trezi fiecare cu un sac de bani la uşă, acest fapt nu ne-ar face mai bogaţi (desigur, unii ar putea trăi cu iluzia asta un timp) Iar băncile ţin banii la sertar pentru că se tem de insolvabilitate, pentru că în trecut au risipit resursele şi acum nu mai vor să facă acest lucru, indiferent de ambiţia preşedintelui.

Domnule preşedinte, “avem nevoie disperată de recesiune”, vorba lui Peter Schiff – ştiţi, nenea ăla care a prezis criza încă de acum câţiva ani.

0 Shares
Share
Tweet
Share