27 October 2020
Home / Articole / Balcerowicz are dreptate: scăderea TVA nu este o relaxare fiscală optimă

Balcerowicz are dreptate: scăderea TVA nu este o relaxare fiscală optimă

103 Shares

Leszek Balcerowicz este de părere că România trebuia să reducă mai degrabă taxele pe muncă decât TVA:

Balcerowicz

Are dreptate. Da, scăderea TVA este benefică pentru economie, dar nu este cea mai benefică măsură de relaxare fiscală. Pentru a descoperi  unde trebuie țintită scăderea fiscalității astfel încât impactul asupra creșterii economice să fie maxim, trebuie să ne gândim care sunt factorii fundamentali care condiționează creșterea economică. Aceștia sunt acumularea de capital, investiția sănătoasă, activitatea antreprenorială, inovația. Este adevărat că orice scădere de impozite încurajează până la urmă acumularea de capital, dar este important de văzut dacă acest efect este atins direct sau pe ocolite, mai repede sau mai lent. Dacă vrem ca reducerea poverii fiscale să se traducă rapid în încurajarea inițiativei antreprenoriale – motorul capitalismului, atunci ar trebui să scădem acele impozite care taie cheful oamenilor de a face afaceri și investiții. Care sunt acelea?

În primul rând, impozitul pe profit. În 7 motive pentru un impozit pe profit zero am arătat cât este de importantă scăderea fiscalității în această zonă. Coincidență, golul bugetar lăsat de scăderea TVA la alimente este egal cu cel determinat de eliminarea impozitului pe profit (între 1,5% și 2% din PIB) deci din punct de vedere al impactului bugetar pe termen scurt cele două măsuri sunt perfect substituibile. Pe termen lung, cred că nici nu are sens să mai povestim: desființarea impozitului pe profit stimula serios activitatea economică – fără discriminare, și în industria alimentară și în cea de mașini-unelte, și în turism dar și în prelucrarea lemnului. Stimularea reinvestirii profitului ar încuraja natalitatea firmelor, ar genera rapid noi locuri de muncă și ar duce la creșterea bunăstării pentru toți.

În al doilea rând, scăderea impozitării muncii, alarmantă în România. Aceasta ar fi fost măsura preferată de Balcerowicz. În loc să scadă TVA la alimente, guvernul ar fi putut reduce cu o cincime povara fiscală pe muncă. Concret:

  • ar fi putut să reducă la jumătate impozitul pe salarii și pe venit, fie ducând cota de impozitare la 8%, fie trecând la impozitarea progresivă – ca exemplu strict orientativ, salariile de sub 1500 lei urmând să aibă o cotă de impozitare de 0%.
  • ar fi putut reduce din nou CAS cu mai mult de 5 puncte procentuale, cu impact atât asupra salariilor cât și asupra creării de locuri de muncă.

Din păcate guvernul nu se consultă cu nimeni când formulează politici. Nu există o dezbatere reală. Consultările sunt de formă, între politicieni și gașca lor de susținători din mediul de afaceri, sindicate etc., care le dau dreptate.

yes-gif-cartoon

Așa cum am spus, motivul fundamental pentru care a fost preferată reducerea TVA la alimente este populismul. Este o relaxare fiscală pentru stupid people.

Să ne relaxăm și să privim cu optimism partea plină a paharului. E bine și așa.

P.S. Dacă opoziția era inspirată, dezbătea acest gen de probleme în loc să stea să contrazică guvernul pe oportunitatea reducerii fiscalității. Dar de unde atâta inspirație…

103 Shares
103 Shares
Share
Tweet
Share