20 October 2020
Home / Articole / Atentat la deflator

Atentat la deflator

Ultimul articol al lui Florin Cîțu se intitulează Recesiunea nu poate fi evitată în 2012. În opinia mea, articolul nu reușește și nici nu cred că își propune cu adevărat să arate de ce recesiunea este inevitabilă anul acesta. În schimb este o demonstrație strălucită a lipsei de realism din spatele previziunilor economice oficiale.

Ideea este următoarea. Oficial avem un PIB nominal previzionat de 609 mld. lei. Nu mă întrebați cum este el obținut, nu mă interesează. Lucrăm cu materialul clientului. Pentru a afla PIB-ul real trebuie să deflatăm PIB-ul nominal, adică să-l împărțim la indicele prețurilor. Deflatorul PIB măsoară dinamica tuturor prețurilor din economie – spre deosebire de IPC, care măsoară evoluția prețurilor bunurilor de consum. Deflatorul previzionat este de 103,4, adică se preconizează că prețurile tuturor bunurilor vor crește cu 3,4% anul acesta. Aici Florin Cîțu vine și spune că este total nerealist să presupunem așa ceva, deoarece în ultimii 20 de ani deflatorul nu a fost niciodată atât de mic; aș adăuga că, în plus, în anii de maximă criză, când lipsa cererii de consum si a apetitului pentru investiții a dus la colapsul economic – adică a pus presiune descendentă puternică pe prețuri – prețurile au urcat totuși în medie cu 4,2%. Deci atunci când economiei i-a fost cel mai rău inflația nu a coborât mai jos de 4,2%. Cum putem spera ca acum, când, vorba aia, am ieșit din criză și PIB-ul se umflă încet-încet – deci când cererea crește – inflația să scadă?! Nonsens. De fapt, nu e total nonsens, asta s-ar putea explica printr-un șoc pozitiv pe partea ofertei, dar așa ceva este exclus, mă credeți sper. să nu fim penibili, anul trecut prețurile au crescut cu 8%, iar prețurile producției industriale cu aproape 9%!

Deci, una din două: ori deflatorul preconizat este adevărat și atunci asta se explică prin faptul că economia se va scufunda ca în 2009; sau economia va crește, dar atunci deflatorul este pe arătură.

Și acum vine protestul statisticienilor oficiali. Ca reacție la criticile din presă (în legătură cu estimarea PIB-ului anul trecut dar ar putea fi vizate la fel de bine și comentariile de genul celor expuse de florin Cîțu)), INS are o reacție stridentă intitulată Un exemplu de atentat la încrederea în statistica oficială. Mi se pare incredibil, așa că vă arăt poza:

Cum își susține institutul punctul de vedere? Plecând de la ipoteza, total nerealistă dacă îmi permiteti, că

Statistica oficială a unei ţări este un bun public

După părerea mea, statistica oficială s-a dovedit a fi mai degrabă un rău public. Dacă era un bun public atunci previziona criza. Nu pe asta mică, “tehnică”, de-o traversăm acum, ci pe aia mare din 2009! În schimb, în 2008 statul prevedea încă 7 ani de creștere economică!

Dar chiar și presupunând că previziunile oficiale se dovedesc a fi în linii mari corecte, tot nu rezultă că pesimiștii si criticii acestor previziuni sunt teroriști care atentează la statistica națiunii. Decât dacă, poate, continuăm jocul de cuvinte și îi numim exaltați pe optimiști și prognozele lor deșuete.

P.S. Citiți și Majorarea salariilor prin regula de trei simplă, ca să aveți imaginea completă.

0 Shares
Share
Tweet
Share