24 October 2020
Home / Analiză-Statistică / Argentina “bagă bani” și se miră că i se depreciază moneda

Argentina “bagă bani” și se miră că i se depreciază moneda

Ce fac socialiștii când ajung la putere, de obicei într-o țară mai puțin dezvoltată unde “capitalul privat n-a corupt încă total autoritățile statului” (ha-ha!), unde disoluția autorității statului nu a topit complet capacitatea acestuia de a lua decizii majore? Ce să facă, își pun în aplicare ambițiile populiste și ideologia de 2 lei, adică sporesc cheltuielile publice ca să simtă și poporul că dictatorul lucrează pentru cetățeni, nu pentru clientela politică.

ian_argentina

Și care e problema, veți întreba? Nu cumva am eu o prejudecată legată de nivelul cheltuielilor publice? Poate o fi făcut vreo autostradă Argentina, poate o fi construit spitale, știu și eu? Poate doar porcii de speculanți și “agenturili străine” au pus gând rău monedei naționale, din această cauză s-a depreciat ea cu 15% într-o săptămână, fără nici o legătură cu realitatea.

Problema este că m-am dus la statisticile Băncii Argentinei să consult evoluția masei monetare. Și bănuielile mele s-au adeverit. Argentina a tipărit în neștire, de asta a cheltuit atât de mult. Și, bineînțeles, de asta i se depreciaza moneda. Pentru că de fapt întreaga poveste nu este rezultatul unui complot străin ci lucrătura politicienilor populiști, în toată splendoarea ei.

Masa monetara Argentina

 

După cum se vede, din 2003 lucrurile au luat-o razna, creșterea masivă a cheltuielilor publice fiind însoțită de explozia masei monetare M2. Studiu de caz pentru studenți.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share