24 October 2020
Home / Ce face statul? / Argentina arată Europei cum trebuie procedat cu criza

Argentina arată Europei cum trebuie procedat cu criza

Aceasta este, de fapt, noutatea săptămânii:

Presedintele Argentinei a dispus ca băncile să acorde credite în valoare de 15 miliarde pesos (3,3 miliarde dolari), până la sfârșitul anului, la o rată a dobânzii care nu acoperă estimarea inflației. Decizia forțează practic băncile să acorde cu împrumut 5% din depozitele populației.

Decizia vine după ce guvernul a naționalizat cea mai mare companie petrolieră din țară, YPF, pe motiv că aceasta nu investește suficient în creșterea producției

Uite așa, în vreme ce politicienii europeni încă pierd timpul cu summit-uri, tratate și alte discuții, Argentina o să o ia binișor înainte pe calea progresului și a socialismului multilateral dezvoltat, pentru că a înțeles că vremea jumătăților de măsură și a măsurilor șovăielnice a trecut. Este timpul să te angajezi iresponsabil să faci inflație, vorba lui Krugman (mă întreb dacă Krugman este cumva consilier special al divei care conduce Argentina), deși rata inflației în Argentina se exprimă deja cu două cifre, cum bine arată președinta:

Măsura creditării forțate este logică… în logica sistemului politic. Dacă băncile nu înțeleg că trebuie să repornim economia, atunci poate că guvernul nu a vorbit suficient de limpede. Se scrie o lege și imediat depozitele (economiile) populației sunt valorificate la o dobândă real negativă pentru mântuirea neamului și, mai ales, a firmelor și antreprenorilor incapabili să producă ceva rentabil. Naționalizarea este cheia dezvoltării, iar următorul pas după ce ai naționalizat un producător de petrol este să expropriezi avuția agonisită de restul lumii. Este logic.

Mă aștept ca și Europa să înțeleagă curând virtuțile modelului argentinian. Cum se tot spune, “bani sunt dom’le, dar nu circulă”. Ei bine, Argentina îi face să circule, prin ordonanță de urgență, care e problema? Întotdeauna am spus că ieșirea din criză e simplă, simplă de tot, adevărata greutate este să depășești inerția culturală a unui popor neîncrezător și modelul de management învechit al ultimilor capitaliști autentici. Aici își arată clasa politicienii, în cât de repede se fac înțeleși. Să le urăm “succesuri”.

0 Shares
Share
Tweet
Share