20 October 2020
Home / Articole / Ar trebui să se împrumute statul direct de la cetățeni?

Ar trebui să se împrumute statul direct de la cetățeni?

Presa a discutat recent posibilitatea ca ministerul finanțelor să emită obligațiuni către persoanele fizice. De ce? Este criză, băncile și investitorii străini au acumulat destule titluri de trezorerie până acum și cer randamente mari. Pe lângă unii economiști citați în articolul către care am trimis link, Ionuț Dumitru spune și el că este o idee bună.

Hai să vedem. Personal, această “democratizare” a îndatorării statului îmi sună prost – și nu doar din cauză că “democratizarea” îmi sună în general prost de la o vreme. Îmi este clar că, după cum este pusă problema, statul caută creditori săraci cu duhul. Căci băncile și marii investitori (străini) sunt cumpărători “sofisticați”, care înțeleg riscul afacerii și, în consecință, tocmai de aceea cer randamente mari; pe când populația s-ar putea repezi să cumpere, fără să se gândească mai atent, dat fiind că randamentul plasamentelor alternative (depozitele bancare) este mai redus.

Măsura mi se pare cinică și mă grăbesc să o denunț ca atare. Am mai spus și repet: randamentul plătit de stat nu este mare; dobânda plătită de bănci deponenților este mică. Prin urmare, dacă statul vrea să facă un bine populației, atunci să nu cumva să planifice să-i ceară bani oferindu-i o dobândă care nu acoperă bine nici inflația, darămite să ofere un câștig real rezonabil. Și, apropos, să nu uităm de risc. Într-o vreme în care bondurile de stat au cam ajuns active toxice în Europa, e stupefiant să văd pe cineva care surâde la ideea ca fondurile de pensii să investească pe termen lung în stat!

Pe considerente mai principiale, resping ideea împrumuturilor de la populație tocmai din motivul invocat de susținătorii săi: relaxarea constrângerilor bugetare. Nu este bine ca statul să facă rost de bani mai ușor. De fapt, nu este bine să facă rost de bani deloc. Cu cât face rost de mai mulțu bani, cu atât are mai puține motive să facă reformă, cu atât va crește datoria publică și cu atât economia va avea mai mult de suportat.

Ceea ce nu înseamnă că motivul este realist. Așa cum explică Florin Cîțu, randamentele nu vor scădea, deoarece tot ce va face statul va fi să provoace un efect de evicțiune (crowding out): dacă împrumută statul, indivizii lasă mai puțini bani băncilor; economisirile în sistem rămân aceleași, deci rata dobânzii nu se modifică. Elementar, dragul meu ministru!

0 Shares
Share
Tweet
Share