19 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Apologia hoţilor români

Apologia hoţilor români

Azi am participat la conferinţa Asociaţiei Române pentru Politică Externă – “România în faţa provocărilor economice şi de securitate din Europa şi din lume“.
Unul dintre speakeri, Bogdan Chiriac, a avut o intervenţie care poate fi rezumată cam aşa: de ce ponegrim noi afaceriştii români, gen Cocoş, Umbrărescu etc. şi nu amintim deloc de afaceriştii străini gen Bechtel? De ce lovim în Popoviciu când Mittal a cumpărat Galaţiul pe câţiva gologani?
După care argumentul continuă: în toate statele civilizate, funcţionarii guvernamentali promovează interesele corporaţiilor naţionale. Diplomatul american se simte onorat/obligat să avanseze interesele unei companii americane pentru că… o face pentru contribuabilul american. Dar statul român când o să facă acelaşi lucru pentru companiile româneşti?
Când o să vorbim de bine afaceriştii români?

Mărturisesc că apreciez de multe ori comentariile domnului Chiriac, dar de data asta… Ce vrea sa spună? Că dacă tot ne-a furat Bechtel, atunci să mai stăm o tură şi pentru Umbrărescu, că nu ne strică? Că decât să ne faulteze străinii, mai bine ne sinucidem noi? Incredibilă formă de naţionalism!

În fine, ce înseamnă stat civilizat? Oare un stat corporatist? Ce înseamnă ca guvernanţii să îşi facă datoria? Oare să facă lobby pentru interesele unora? Parcă statul trebuia să fie un arbitru…

0 Shares
Share
Tweet
Share