28 October 2020
Home / Observații / Apelul unui primar către săteni: vă rog veniți la muncă, nu mai stați pe ajutor social

Apelul unui primar către săteni: vă rog veniți la muncă, nu mai stați pe ajutor social

Dragi concetățeni și mă adresez în mod special persoanelor mai tinere, va rog să înțelegeți că trebuie să învățăm să avem fiecare o meserie și să lucrăm undeva, nu se mai poate trăi pe spatele părinților sau din ajutoare sociale. Fac apel încă o dată către persoanele interesate să muncească pe un salariu net de 1.000 lei, transport asigurat și program de opt ore de muncă. Vă mulțumesc pentru înțelegere și în speranța că nu voi mai vedea persoane tinere stând la rând pentru a-și întocmi dosare de ajutor social” (sursa)

sateni

Se pare că o firmă din domeniul confecțiilor încearcă degeaba să-și asigure 50 de angajați din populația șomeră a comunei Dângeni (Botoșani). Economic vorbind, treaba se traduce astfel: costul de oportunitate al muncii salarizate este foarte mare, în vreme ce cererea de muncă este constrânsă de parametri economici să limiteze oferta salarială.

Costul de oportunitate al muncii salarizate este dat de:  ajutorul social, timpul de relaxare la cârciumă și timpul de lucru flexibil pe care-l presupune munca în gospodărie. Dacă se angajează sătenii pierd toate aceste avantaje. La rândul său angajatorul oferă doar atâți bani cât este justificat de productivitatea muncii, în fond de cererea pentru produsele lui (confecții). Putem presupune că nu este capabil să ofere mai mult de 1000 de lei, doarece veniturile firmei minus amortizarea capitalului minus povara fiscala și minus o oarecare rată a profitabilității nu lasă loc de mai mult.

Și atunci? Sătenii au decis că nu merită. Antreprenorul nu poate derila afacerea. Rezultatul? Avem fix atâtea locuri de muncă, respectiv șomaj, cât este firesc să avem în contextul cultural, economic și instituțional existent.

Din dilema asta, doar proiectele europene or să ne mai salveze, ha, ha! Recalificare, formare, învățare continuă… timpul trece, subvenția merge, noi muncim cu spor, dar nu pe bune.

0 Shares
Share
Tweet
Share