30 October 2020
Home / Analiză-Statistică / “Analiștii” reduși la tăcere: „tigrul Europei” la un pas de recesiune

“Analiștii” reduși la tăcere: „tigrul Europei” la un pas de recesiune

14 august 2014, cea mai glorioasă zi din istoria previziunilor pesimiste post-criză. Nu mai departe de ieri, ZF prezenta colecția pronosticurilor economice privind evoluția PIB pe trimestrul II. Anticipările optimiste ale bancherilor (logic!) vizau o creștere între 3,5% și 4,2%” față de trimestrul corespunzător din 2013 și o creștere de 0,5% față de trimestrul anterior. Cifra reală este pe aproape, dar cu minus. Conform INS, PIB a scăzut în trimestrul II cu 1% față de primul trimestru; creșterea anuală este de 1,2%.

Este al treilea trimestru consecutiv în care ritmul de creștere al PIB decelerează. În primul semestru din 2014 România a mers pe marginea recesiunii, am evitat-o doar din cauza acelei creșteri de 0,1% din primul trimestru. Este cel mai prost rezultat trimestrial din 2010 încoace.

PIB trimestrul II

Anul 2014 este anul 2012 reloaded. Vă amintesc că 2012 a fost un an prost după un an bun (2011). Atunci am avut o mică recesiune de două trimestre. Care este ideea? Economia României este volatilă, dependentă de exterior și de starea vremii. Nivelul nostru de trai crește statistic în anii fără inundații/secete. Repet, statistic. Pentru că așa cum v-am spus de 2-3 ori, veniturile familiilor sunt la minim post-criză. Într-un fel, cifrele publicate azi de INS nu fac decât să pună în armonie dinamica PIB cu dinamica veniturilor, cu realitatea celor peste 4 milioane de români care trăiesc în case de chirpici. Ne lăudăm că avem producție industrială? Această producție vine din câteva fabrici și merge la export, majoritatea românilor nu o resimt. Și oricum, așa cum am avut plăcerea să povestesc la Realitatea TV poveste cu exporturile s-a dus. Exporturile nete, principalul motor care a tras în sus PIB în 2013 după agricultură, nu mai funcționează anul acesta. Anul acesta importurile cresc mai repede decât exporturile, avem deficit de cont curent pe primul semestru: -0,9 mld. euro față de +0,1 mld. în primul semestru din 2013.

Investițiile, construcțiile? Sectorul privat investește la negru, atât cât investește, deci nu avem cum să vedem în PIB aceste cheltuieli. Străinii retrag bani din România, uitați-vă la avertismentul BNR din ultimul comunicat de presă, care arată că deficitul de cont curent s-a majorat “în principal pe seama majorării deficitului înregistrat de balanţa veniturilor cu 1279 milioane euro”. Ce încredere să ai într-un guvern care mărește taxele an de an?

 Ce urmează? Ne spune Liviu Voinea:

Deficitul la şapte luni este de 0,27% din PIB şi ne oferă pentru ultimele cinci luni din an un spaţiu pentru creşterea cheltuielilor publice. În construcţii se lucrează vara, iar acest lucru se va vedea. De asemenea, creşterea salariului minim de la 1 iulie va susţine consumul, iar scăderea impozitului pe profitul reinvestit va duce la investiţii.

În traducere: urmează umflarea PIB cu pompa, pe principiul “Dacă chinuim natura suficient de mult, va sfârși prin a mărturisi”. Noroc că poate guvernul să cheltuie mai mulți bani, altminteri pe bune, nu știu ce ne-am fi făcut. Și să vedeți ce valoare adăugată o să creeze cheltuielile publice… ceva de speriat. Iar salariul minim va crește consumul? Poate de bunuri importate, o să vedem, caz în care efectul asupra PIB va fi negativ, nu pozitiv.

1 Shares
Share
Tweet
Share