17 September 2020
Home / Observații / Aleluia bunăstare! Vârsta de pensionare ar trebui să fie 70 de ani

Aleluia bunăstare! Vârsta de pensionare ar trebui să fie 70 de ani

Vârsta de pensionare a americanilor ar trebui să fie 70 de ani, spune profesorul S. Jay Olshansky. Să nu spuneți că pe noi nu ne interesează subiectul, că asta este treaba americanilor. Să avem pardon, treaba este valabilă pretutindeni, chiar dacă nu prea îndrăznește nimeni să o spună. Vârsta de pensionare în România este similară cu vârsta de pensionare în State, deși speranța de viață este mai mică la noi, deoarece sistemul nostru de pensii este mai falimentar decât al lor (discrepanța dintre numărul tinerilor și cel al bătrânilor este uriașă).

“În prezent oamenii trăiesc mai sănătos și mai mult timp ca niciodată, dar vârsta legală pentru ieșirea la pensie nu reflectă acest lucru… Dacă am calcula vârsta de ieșire la pensie folosind raportul dintre anii de muncă și anii de pensie care exista în 1935 [când s-a stabilit actuala vârstă de pensionare], atunci vârsta la care cineva ar trebui să devină eligibil pentru a primi pensie completă ar fi 70 de ani… Însă creșterea vârstei de pensionare nu ar face decât să exacerbeze disparitățile asociate cu beneficiile sociale și să pună o povară și mai mare pe populația cu speranță de viață mai redusă.”

JayPicture2

Ups! Da, ați înțeles bine, creșterea vârstei de pensionare ar salva sistemul de pensii dar ar agrava situația oamenilor săraci, care au un nivel de trai mai redus și care, firește, trăiesc mai puțin. Ei nu vor avea bani pentru tratamente medicale scumpe sau pentru implanturi biocibernetice ca să-și prelungească viața, deci asta este, vor cotiza aproape până vor muri.

Dar transmiteți-le să nu dispere. Au o alternativă: își pot lua singuri viața pe la 75 de ani (spun oamenii de știință), fiindcă “să trăiești prea mult e o pierdere”.

 

 

95 Shares
Share
Tweet
Share