27 October 2020
Home / Economişti / Alan Greenspan: “Tipărirea de bani a dus doar la creșterea bursei. Urmează turbulențe”

Alan Greenspan: “Tipărirea de bani a dus doar la creșterea bursei. Urmează turbulențe”

Alan Greenspan, considerat cândva cel mai dibaci cârmaci din istoria politicii monetare, a avut ocazia să se facă auzit și a rostit câteva lucruri interesante. Cu atât mai interesante cu cât Il Maestro nu obișnuia să vorbească pe șleau. Reputaţia lui Greenspan de maestru al economiei s-a clădit în parte pe opacitatea prelegerilor sale, din care fiecare înţelegea cât putea; nimeni nu era sigur că se poate ridica la nivelul de sofisticare intelectuală al lui Greenspan. Edificatoare în acest sens este următoarea frază rostită cândva la o audiere în Congres:

„Ştiu că voi credeţi că înţelegeţi ce credeţi că am spus, dar nu sunt sigur că realizaţi că ceea ce aţi auzit nu este ce am vrut să spun”. În original: „I know you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant”

Din acest motiv Greenspan a fost creditat de numeroşi analişti ca posedând o abilitate desăvârşită de a afirma diverse lucruri fără să spună de fapt nimic.

Greenspan

Ei bine, maestrul nu mai este la cârmă, așa că stilul său s-a schimbat. Ieri, la o întâlnire la Council of Foreign Relations, Greenspan a afirmat că oprirea programului de expansiune monetară va declanșa “turbulențe”. Tipărirea de bani nu a ajutat economia,

“Cererea efectivă este moartă”. În schimb asistăm la o explozie a valorii activelor, o creștere uriașă a rezervelor de lichidități, acestea sunt singurele statistici care se modifică”

De asemenea, el a apreciat că aurul își va spori valoarea, deci, cum ar spune Adrian Vasilescu, merită să pariem pe el.

18 Shares
Share
Tweet
Share