28 October 2020
Home / News / Aici sunt banii lui Bernanke

Aici sunt banii lui Bernanke

Krugman spune că teoria keynesiană a fost validată empiric în ultimii 2 ani: Bernanke a tipărit en gros dar inflația nu a crescut. Ce ne tot repetă keynesienii: “capcana lichidității”, frate!

Total greșit. Realitatea nu validează teoria keynesiană, vorba lui Robert Murphy, mai degrabă invalidează teoria monetaristă a inflației! Între creșterea masei monetare și IPC nu este o legătură mecanică. Monetariștii cantitativiști – care au nevoie de aggregate statistice și confirmări empirice pentru a-și susține teoria – trebuie să se recunoască înfrânți: masa monetară nu se duce în “prețuri” (adică în agregatele lor statistice!

Dar bineînțeles că masa monetară se duce în prețuri, că doar în altă parte nu are unde să se ducă. Dar se duce în acele prețuri care nu sunt luate în calcul de monetariști. Bunăoară, în prețul acțiunilor la bursă sau în prețul aurului.

Apropos, prețul aurului a depășit 1300 de dolari uncia, așa cum ne amintește Dan Șelaru. I-am tot promis lui Dan că mai deschid și eu subiectul, așa ca atunci când aurul va ajunge la 5000 sau la 10000 să nu zică lumea că nu a fost prevenită! Am tot uitat, dar acum am găsit momentul potrivit. Deci, eu sunt optimist în privința investiției în aur și argint. Dau crezare raportului Erste, căruia i-am făcut reclamă cât am putut.

Deci, a doua oară, problemele sunt mari. Creșterea considerabilă a cantității de dolari a fost parțial tezaurizată, parțial cheltuită… fix pe acele lucruri care au adus bancherilor profituri uriașe și în trecut. Impresia mea este că hazardul moral e în floare și floarea crește. Greenspan’s Put a fost înlocuit cu Bernanke’s Put – singura diferență e că acum sunt chiar mai mulți bani în joc decât data trecută.

0 Shares
Share
Tweet
Share