18 September 2020
Home / Ce face statul? / Ai nevoie de doctorat ca să înțelegi comunicatele băncilor centrale?

Ai nevoie de doctorat ca să înțelegi comunicatele băncilor centrale?

De la Fed St. Louis.

Figura arată dificultatea de înțelegere și lungimea (înălțimea, respectiv suprafața bulei) fiecărui comunicat de presă al FOMC din 1994 până acum. La începutul anilor 1990, declarațiile măsurau între 50 și 200 de cuvinte, cu un nivel de dificultate între 9 și 14. (De aceea, erau accesibile indivizilor cu un nivel de educație situat între între primul an de liceu și doi ani după terminarea liceului).

Declaratii Fed

În timpul în care Alan Greespan a condus Federal Reserve, până în ianuarie 2006, FOMC a emis comunicate cu o medie de 210 cuvinte și cu un nivel al dificultății de înțelegere de 14. Declarațiile au continuat pe același trend linie și sub conducerea lui Ben Bernanke, din martie 2006 până la finalul lui 2008, după care totul s-a schimbat dramatic datorită crizei financiare și adoptării așa-numitei politici monetare neconvenționale. În ianuarie 2009, declarațiile conțineau 400 de cuvinte și aveau nivelul de dificultate de 16.

Sub conducerea lui Yellen, FOMC a emis 5 communicate între martie și septembrie 2014. Toate au depășit 800 de cuvinte și au avut un nivel de dificultate de 18 sau 19, ceea ce sugerează faptul că, pentru a le înțelege, cititorii au nevoie de un nivel al educație cu 3 ani mai ridicat decât cel acumulat la absolvirea facultății.

Deci de asta se ferește BNR să fie mai transparentă. Nu vrea să ne dea pe spate cu dificultatea problemelor și argumentelor pe care le discută în ședințe cu ușile închise. Nu vrea să ne șocheze cu profunzimea abisală a gândirii tehno-politicienilor care votează manipularea dobânzilor și a cursului de schimb sau tiparnița de bani. După cum amintește Florin Cîțu:

Banca centrala a Romaniei nu crede foarte mult in transparenta. Mai ales cand vine vorba despre transparenta deciziilor de politica monetara. De fiecare data cand este intrebata de ce nu publica transcriere discutiilor care au loc in momentul in care se iau deciziile de politica monetara BNR raspunde imediat: sunt lucruri prea complicate pentru a fi intelese de publicul larg…

Acest nivel de transaprenta este necesar pentru ca este singurul mod prin care noi, societatea, stim nivelul de pregatire al celor care iau decizii de politica monetara (Holmström 1999).Un nivel mai mare de transparenta ii responsabilizeaza pe membri CPM. Stiu ca nu este ceea ce doresc acestia dar este ceea ce are nevoie societatea iar o astfel de functie trebuie sa vina cu un nivel maxim de resposabilitate.

Eh, e greu, cine să înțeleagă așa ceva?!

1 Shares
Share
Tweet
Share