27 October 2020
Home / Educație / Adio idealuri socialiste. Cu acordul UE, Ucraina va închide 500 de universități

Adio idealuri socialiste. Cu acordul UE, Ucraina va închide 500 de universități

Ucraina-inchide-500-universitatiGuvernul Ucrainei s-ar fi angajat să reducă numărul instituțiilor de învățământ, umblă vorba. Ideea nu este nouă, ea a apărut mult înaintea actualului acord cu FMI și a problemelor economice determinate de război. În 2011, fostul ministru al educației Dmitry Tabachnik declara:

“Ucraina nu-și poate permite mai mult de 900 de instituții de învățământ superior. Aceasta nu este o toană a guvernului, ci un pronostic privind colapsul întregului sistem. În prezent, Ucraina are mai multe universități decât Italia, Franța, Germania, Polonia și Belgia laolaltă, deși populația acestor țări depășește 250 milioane de persoane, comparativ cu populația Ucrainei de 45 milioane.”

Chiar așa. Se pare că, strânsă cu ușa, până și UE trebuie să dea înapoi de la “nobilul ideal” de a avea toată populația cu facultate, masterat și doctorat. După care, sigur, ar urma să fie… formată continuu pe tot parcursul vieții. Cu bani publici, normal. Toate socialismele astea țin câtă vreme există suficient capital, acumulat de generațiile trecute, care poate fi risipit pentru satisfacerea ambițiilor unor politruci. Dar uite că se termină și resursele la un moment dat, și atunci ce faci? Înlocuiești principiile cu altele, că socialiștii au destule! Te apuci și faci reformă, ce naiba să faci?

 

0 Shares
Share
Tweet
Share