18 September 2020
Home / Blogway iti zice Salut / Aceşti deştepţi care ne conduc şi prognozele lor deşuete

Aceşti deştepţi care ne conduc şi prognozele lor deşuete

Dacă vă mai amintiţi, proiectul bugetului de stat s-a construit pe anumite predicţii privind evoluţia inflaţiei, a creşterii economice, a cursului de schimb, a ratei şomajului etc. Astfel Comisia Naţională de Prognoză a pronosticat o rată de creştere a PIB pe 2009 de 2,5%. La doar o lună de la definitivarea bugetului, aflăm că această rată de creştere a fost deja atinsă, dar în ultimul trimestru al anului trecut! Altfel spus, economia decelerează în aşa hal încât ritmul de creştere al PIB prognozat de “experţii” guvernului în anul de criză 2009 a fost deja atins înainte ca efectele crizei să se facă prea mult simţite.
O altă gogoriţă este rata estimată a şomajului. După doar căteva luni şomajul a ajuns la nivelul prognozat pentru întregul an 2009.
În februarie, Mugur Isărescu îşi exprima încrederea că rata inflaţiei poate fi stăpânită anul acesta la nivelul de 4,5%. Desigur, de câţiva ani Isărescu tot crede că inflaţia va fi mai mică decât cea la care se ajunge de fapt. N-ar trebui să ne surprindă că se mai înşeală odată. Rata inflaţiei februarie 2008-februarie 2009 a ajuns la 6,9% şi, sincer să fiu, nu văd ce-ar pute-o ţine în frâu pentru a se realiza ce spera guvernatorul BNR. Recesiunea economică nu duce pe plaiurile mioritice la scăderea preţurilor, ci la creşterea lor, pentru că este însoţită de deprecierea leului. Până acum, oricât au scăzut vânzările, companiile nu se grăbesc să reducă preţurile pentru că importurile s-au scumpit semnificativ.
Dar cea mai tare surpriză este posibil să apară după negocierile cu FMI. Fondul a insistat în multe ocazii ca ţările confruntate cu problem de finanţare externă să îşi devalorizeze moneda pentru a stimula exporturile şi descuraja importurile. Cursul de schimb ar putea sări semnificativ de nivelul de 4,3 la care s-a plafonat acum, graţie şi susţinerii BNR.

0 Shares
Share
Tweet
Share