31 October 2020
Home / Articole / Acești comici vestiți ai finanțelor și experimentul Grecia

Acești comici vestiți ai finanțelor și experimentul Grecia

Decizia luată de Eurogrup în privința Greciei este cea mai proastă decizie posibilă. Pe de o parte sporește datoria Greciei, care va ajunge la 400 mild. euro, pe de altă parte nu creează premise pentru o creștere economică sănătoasă, urmând să sufoce mediul de afaceri prin noi creșteri de taxe și eventual, dacă mai trăiește, să-l înece prin injecții cu fonduri europene de 35 mild. euro.

Ne aflăm într-un moment straniu. De la stânga la dreapta, nu văd nici un economist cât decât important care să aprecieze decizia de ieri. Nici măcar unul. Uitați ce zic Dani Rodrik (de stânga, Harvard University),

Dani

 

respectiv John Cochrane (de dreapta, University of Chicago):

JohnDecizia luată de politicieni, care nu face decât să prelungească boala Greciei, este pur politică, fără nici o legătură cu logica economică și cu bunul simț. În spatele ei se află atât debandada politică din UE (statele nu se mai înțeleg pe nici un subiect), cât și un calcul politic (al Germaniei), probabil cel al Grexit-ului, dar nu detaliez acum. Am vrut doar să vă prezint cât de penibili ajung “experții” și decidenții politici de la Comisia Europeană, FMI, Eurogrup etc. atunci când realitatea ajunge să le infirme predicțiile:

 

Grecia 2Apropos, FMI este iarăși în cărți, parte a “soluției”? Parcă avea o datorie neplătită de Grecia care, conform statutului, îi interzice să mai acorde alți bani acestei țări. Parcă tocmai ce zisese acum câteva săptămâni că datoria Greciei (cea veche, dinainte de acest al treilea bailout) este nesustenabilă și o parte din ea trebuie ștearsă. Acum nu mai e nesustenabilă?!

Adevărul este că FMI este parte a problemei.

Acești comici vestiți ai finanțelor se pronunță și în privința politicilor fiscal-bugetară și monetară ale României. Să le așteptăm opiniile cu interes…

 

85 Shares
Share
Tweet
Share