28 October 2020
Home / Articole / Acest tip este pe cale să ajungă deputat

Acest tip este pe cale să ajungă deputat

474 Shares

Ne știm de multă vreme. Nu-mi mai amintesc cum ne-am întâlnit prima dată, acum mulți ani, însă știu sigur că în tot acest timp el nu s-a schimbat. A rămas aceeași persoană caldă și zâmbitoare, tolerantă, permanent activă și interesată de promovarea libertății.

claudiu-nasui

Claudiu Năsui are un background educațional solid, este școlit pe afară. Dar nu asta e important – pe afară au învățat mulți la gât cravatei cum se face nodul. A lucrat în mediul privat (printre altele, pe la Price Waterhouse, BCR și într-o firmă de consultanță financiară) – și asta este important, fiindcă nu e genul de om obișnuit cu „statul” la stat și care acum vrea să candideze ca să ocupe un fotoliu mai mare și mai bănos. Dar cel mai important lucru, ceea ce îl definește pe Claudiu, elementul cu care asociez imaginea lui e faptul că el se numără printre foarte-foarte puținii oengiști, plecați 100% de firul ierbii, fără proiecte cu statul, care au încercat să susțină valorile clasic liberale.

Iar reușitele sale sunt remarcabile, mai ales având în vedere puținătatea resurselor cheltuite. Cafeneaua Libertății – loc de întâlnire și de dezbateri săptămânale – este cu siguranță un spațiu de dezbatere ideologică mai profundă și mai intensă decât în orice partid din România (acolo unde se presupune că oamenii asta ar trebui să facă). Organizarea de concursuri de economie pentru elevii de liceu sau proiectarea de reforme legislative au reprezentat, de-a lungul timpului, doar două ocazii în care ne-am intersectat. Iar dacă concursurile pentru elevi s-au sfârșit cu bine, unii dintre participanți mergând la școli de vară peste ocean, este doar fiindcă statul nu avea cum să-i pună bețe în roate lui Claudiu și organizației sale. Reformele legislative au rămas însă la firul ierbii, deoarece gașca de politruci a ridicat un zid impenetrabil între decizia politică și societatea civilă. Acum acest zid s-a fisurat un pic. Iar Claudiu Năsui are ocazia să ducă mai departe proiectele și ideile care vizează modernizarea României, spargerea monopolurilor și înlocuirea instituțiilor extractive cu instituții incluzive, extinderea competiției și încurajarea inovării în toate domeniile.

Claudiu Năsui nu este genul de activist (socialist) care să plângă pe umărul săracilor și în același timp să treacă pe la casieria de partid/guvernamentală/europeană. Spre deosebire de unii care varsă lacrimi de crocodil despre inegalitate, visând cum să pună mâna pe banii altora, persoana în cauză chiar a făcut ceva pentru copii și pentru noi toți; pe timpul lui, pe banii lui și pe banii altor oameni, acordați voluntar. A făcut asta chiar și atunci când avea program de corporatist și îi era extrem de greu.

În ultimul an Claudiu Năsui a fost consilier al ministrului de finanțe, postură în care a ajuns fiindcă unul din proiectele sale, Open Budget, a surprins extrem de plăcut. După Open Budget am mai văzut și alte inițiative de transparentizare a cheltuielilor publice, dar la vremea conceperii lui, a fost muncă de pionierat. Repet, fără contracte cu statul, bani europeni, baroni ai informaticii.

Așadar, în București, pentru Camera Deputaților, din partea USR (un partid pe care l-am criticat cu vârf și îndesat), candidează și Claudiu Năsui. Mi se pare important să reușească.

474 Shares
474 Shares
Share
Tweet
Share