18 September 2020
Home / Articole / Acciza doar la benzină. Pe când 7 cenți doar pentru bărboși?

Acciza doar la benzină. Pe când 7 cenți doar pentru bărboși?

Semn că nu poți chinui natura la nesfârșit, mai ales împotriva vântului, guvernul a anunțat că se gândește să pună acciza de 7 cenți doar la benzină. Probabil o discuție în plus cu Mugur Isărescu a relevat faptul că deflația afectează mai degrabă neuronii decidentului politic, nu și prețurile, iar protestul transportatorilor a pus capac determinând guvernul să, scuzați expresia, “reevalueze” situația.

Dar cu ce concluzie? Că justiția socială se cere înfăptuită, însă doar pentru cei cu motoare diesel, nu și pentru benzinari. Aceștia din urmă nu au decât să ducă mai puține cadouri acasă de Crăciun și să pună deoparte cent peste cent în contul accizei pe care o vor plăti din ianuarie încolo. Categoric, faptul că primul ministru a reevaluat situația și a decis că, la urma-urmei, merită să-i taxăm doar pe cei care cumpără benzină – în special persoane fizice – este o măsură la fel de inteligentă ca și ideea de a-i impozita doar pe bărboși. Nu râdeți, că există precedent. Țarul Petru cel Mare a impus o asemenea taxă în 1968 1698. Doar că țarul nu dorea să ciuruiască populația pentru a strânge mai mulți bani la buget, ci avea în minte modernizarea Rusiei: văzuse el că în Occident lumea serioasă nu mai poartă barbă, așa că impozitul avea mai degrabă un caracter punitiv. În acest sens, era totuși rațional, spre deosebire de acciza guvernului român.

Mă aștept ca guvernul să vină până la urmă și cu motivația sau – având în vedere experiența recentă – cu tolba cu motivații care mai de care mai excentrice și contradictorii. Probabil pentru a formula primul motiv îi mai trebuie, așa cum ne-a obișnuit, câteva zile. Până atunci aștept măcar ca statul să le înmâneze celor cu mașini pe benzină, pe care îi sacrifică de dragul gogoșilor politice, o medalie, o diplomă, un însemn, ceva – la fel cum primeau cei care pe vremea țarului plăteau taxa pe barbă. Să ne-o lipim pe parbriz și să defilăm cu ea mândri că am salvat încă o dată România și că am prelungit echilibrul bugetar. Câteva luni.

220px-Beard_token

UPDATE

Potrivit Energy Report, guvernul “7 cenți” plănuia să încaseze în plus anul viitor 1,9 mld. lei din acciza la motorină, față de numai 0,81 mld. lei din acciza la benzină. Golul bugetar care rămâne prin exceptarea motorinei trebui să fie cumva umplut. Liviu Voinea nu ne-a spus cu ce propunere (calcule alternative) s-a dus la Bruxelles, astfel încât indiferent cu ce variantă se va întoarce vom afla că toate relele se întâmplă din cauza UE.

[layout show=”1″]
0 Shares
Share
Tweet
Share