21 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / Aberaţia de intervenţie: prohibiţia artificiilor

Aberaţia de intervenţie: prohibiţia artificiilor

Acum, că v-aţi bucurat de focurile de artificii, să vă amintesc că este ilegal. Legea (126/1995) interzice persoanelor fizice să comercializeze, să fabrice, să deţină sau să utilizeze OZL-uri („obiecte zburătoare luminoase”). Eu unul n-am văzut nimic.

Legea de care vorbesc face parte din „almanahul” aberaţiilor intervenţioniste în vigoare. În strădania lor de a imita aberaţii consacrate – prohibiţia alcoolului – guvernanţii au interzis artificiile pe motiv că „boborul” e prost şi nu ştie ce face, iar ei „e” deştepţi şi „ştie” să acorde autorizaţii firmelor potrivite. Nişte simpatici. Dar vai, ce ne facem, gloata neinstruită care merge cu maşina comite câteva mii de omoruri anual şi nu a sesizat nimeni că e momentul să se interzică mersul cu automobilul. Păcat. Vă daţi seama ce profituri au ratat transportatorii publici şi mogulii care ar fi câştigat licitaţia pentru a mă duce la slujbă în fiecare zi?

Sunt rău, ştiu, mi s-a mai spus. Am uitat că încă fac parte din societatea barbară „de după blocuri”, iar civilizaţia se instaurează sub ameninţarea pedepsei cu închisoarea de la 3 luni la 1 an. Judecând la rece, dacă vi se pare puţin (cică efectele prohibiţiei sunt aproape nule), atunci instaurarea inchiziţiei petardelor pare o măsură în pas cu vremurile. Tăierea mâinii sau bătaia cu biciul ar upgrada moralitatea şi bunul-simţ urgent.

O singură problemă ar scăpa nerezolvată: cea a externalităţilor pozitive de care aţi beneficiat noaptea trecută privind spre cer. Nu zic că e neapărat o catastrofă. Dacă artificierii de ocazie nu au fost în stare să prevină free-riderii, nu au colectat de la fiecare privitor câte un bănuţ pentru exploziile produse, atunci poate că îşi merită soarta. Dar restul lumii – majoritatea – ar fi privată de circul luminos pe gratis. Ei, dacă nici asta nu scade bunăstarea agregată, atunci zău că degeaba am ajuns doctor în economie.

0 Shares
Share
Tweet
Share