18 September 2020
Home / Analiză-Statistică / Aaand, it’s gone! Mai trag exporturile în sus PIB-ul?

Aaand, it’s gone! Mai trag exporturile în sus PIB-ul?

PIB = Consum + Investiții + Cheltuieli publice + Export net (exporturi -importuri)

În anul 2013 creșterea PIB a fost determinată în bună măsură de creșterea producției pentru export, România fiind trasă în sus de această lăudată locomotivă (alături de recolta agricolă de excepție). Pe parcursul anului 2013 exporturile au crescut cu 12,8%, iar importurile doar cu 2,3%. În același timp consumul populației a crescut nesemnificativ, în vreme ce investițiile și sectorul guvernamental au tras în jos PIB, dar nu au cântărit suficient în rezultatul agregat. Exporturile au jucat de fapt un rol important din 2009 încoace, tot de atunci asistând la diminuarea deficitului de cont curent.

Exporturi si importuri

 

Situația pare să se schimbe în acest an, iar exportul – considerate îndeobște cel mai sănătos izvor de creștere economică – pare să sece. Nu-i vorbă, pe primele 4 luni ale anului 2014 România a exportat mai mult decât în perioada similară a anului trecut, dar și importurile au crescut la fel. Exporturile și importurile se cam țin de mână, cu o dinamică de circa 8%. Ceea ce înseamnă că exportul net manifestă clar o tendință de stabilizare și, implicit, rezultă devalorizarea acestui element ca sursă de creștere a PIB.

De ce se schimbă situația? Deoarece fluxuri financiare bat la ușa țării, contribuind la aprecierea leului; creditarea dă semne de revenire; salariile cresc. Implicit, crește și importul, fiindcă întreprinderile și populația cheltuie mai mult pe bunuri din import. România nu are o economie capabilă să satisfacă nevoile de consum ale populației. Încet-încet se pare că revenim la modelul de creștere din anii de boom economic, bazat pe credite și consum, cu inevitabila risipă de resurse și deficit comercial a.k.a îndatorare externă.

Deocamdată este doar o presimțire.

[layout show=”1″]
1 Shares
Share
Tweet
Share