18 September 2020
Home / Uncategorized / Aaand… it’s gone! (contribuția industriei la creșterea PIB în 2013)

Aaand… it’s gone! (contribuția industriei la creșterea PIB în 2013)

INS a revizuit estimările privind creșterea economică pe 2013, conform metodologiei ESA 2010 și, deși creșterea economică a suferit doar o modificare minoră (de la 3,5% la 3,4%), schimbările de structură sunt foarte mari: contribuția industriei la creșterea economică aproape a dispărut! Inițial s-a spus că industria a contribuit cu 5,6 p.p. la creșterea PIB, acum această contribuție a fost reevaluată la 0,9 p.p.

Și atunci, din ce a crescut PIB-ul? Din agricultură (care și-a sporit contribuția), din comunicații și din sectoarele noastre preferate – intermedieri financiare și tranzacții imobiliare – paradisul contabilității creative.

PIB

Pe categorii de utilizări creșterea PIB s-a reflectat aproape exclusiv în creșterea exporturilor și a… stocurilor. Contribuția consumului populației? Zero, nothing, nada, niente… canci… de fapt e cu minus, a fost recalculat de la +0,4 la – 0,9.

Well, aceasta este rețeta noastră secretă. Poate că nu suntem toți așa deștepți în modelare și estimări, dar măcar știm un principiu de bază: fără investiții și acumulare de capital nu ai creștere economică reală. Restul este doar statistică. Important e ce reușești să pui pe masă de Crăciun, nu ce se raportează la radio.

0 Shares
Share
Tweet
Share