20 October 2020
Home / Economişti / A. Vasilescu: “Poate fi criză fară recesiune, dar recesiune fără criză, totuși mai rar”

A. Vasilescu: “Poate fi criză fară recesiune, dar recesiune fără criză, totuși mai rar”

Apropos de recesiune… dar stați așa! Bănuiesc că știți că suntem în recesiune, nu?! Știu că aproape toți economiștii v-au asigurat că este ceva minor și tranzitoriu, dar uitați ce declara domnul Adrian Vasilescu la penultima recesiune:

Dacă s-a produs tot cât s-a produs anul trecut, spunem că este creştere zero, stagnare, creştere zero. Când se produce mai mult, atunci este bucurie mare în toată ţara şi în toată lumea, când produce toată lumea mai mult. Avem creştere plus, creştere pozitivă. Ei bine, când două trimestre unul lângă altul, trimestrul IV, să spunem, din anul trecut, cu trimestrul I din anul acesta, adunate, aceste două trimestre dau minus cu minus, deci două trimestre de creştere negativă înseamnă recesiune.

“Poate fi criză fară recesiune. De fapt, criza fără recesiune, mai repede se întâmplă. Recesiune fără criză, totuşi, mai rar, pentru că se întamplă ceva care duce ţara în două trimestre de creştere negativă. Am avut o creştere negativă în trimestrul IV din anul trecut, 0,2% şi ne aşteptăm la o creştere negativă în trimestrul I, sau cel mult creştere zero.

adrian+vasilescu_229365

Nu l-am auzit pe domnul Vasilescu ieșind să repete povestea cu cele două trimestre de scădere care însumate dau recesiune, probabil nu a vrut să-l supere pe viitorul membru în board-ul Băncii, Liviu Voinea. Sau poate între timp i-a ținut ministrul bugetului un curs rapid de economie și domnul Vasilescu, bancher cu experiență, a schimbat rapid povestea. Ca-n reclamă. În fine, nu mai contează, ideea este că nu există recesiune fără criză.

Ei, întrebarea de 100 de puncte este: oare ce se întâmplă, oare care este criza prin care trece România astăzi de a intrat în recesiune în primul semestru. Să fie oare aceea că nu a fost “combătut clientelismul” prin care se risipește banul public, așa cum promitea V. Ponta înainte de a ajunge la guvernare? Să fie oare pentru că mediul privat a fost în continuare sabotat de stat? Cine știe… eu zic să facem un studiu statistic, că vorba aceea, teoria ca teoria dar practica ne omoară.

Și până e gata studiul să nu stăm degeaba, ci să ținem cont de o altă bucată de învățătură a domnului Vasilescu:

“Primii care vor simti iesirea din recesiune vor fi cei care fura”,

plus, bineînțeles, cei care se spetesc muncind ca să plătească taxe guvernului, dar bănuiesc, cred, sper din toată inima că nu veți cădea în această capcană!

0 Shares
Share
Tweet
Share