22 September 2020
Home / Observații / A găsit Rusia o alternativă la investițiile europene?

A găsit Rusia o alternativă la investițiile europene?

Astăzi, reprezentanții UE au decis să mențină neschimbate sancțiunile economice impuse Rusiei. În acest context ultimele date oferite de Banca Centrală a Rusiei merită supuse atenției. În urma conflictului geopolitic  se remarcă tendința de retragere a capitalulului din Rusia. Între ultimul trimestru din 2013 şi primul trimestru din 2014 ieșirile de capital s-au intensificat și s-a ajuns la un deficit al contului de capital de 9% din PIB.

Investitii chinezesti in Rusia

Însă partea cea mai interesantă apare în urma analizei contului de capital. Asistăm la o reorientare geografică a fluxurilor de capital spre Rusia, ce nu mai primește investiții de la Vest (Europa), ci din Est (China). Istoric, investițiile directe ale Europei (în special cele din Zona Euro) au avut un rol crucial pentru Federația Rusă. Însă în primul trimestru din 2014 față de trimestrul aferent anului trecut, investițiile europene spre Rusia au scăzut cu 63%  în timp ce investițiile asiatice (îndeosebi cele chinezești) au crescut cu 560%. Graficul prezintă pe regiuni evoluția împrumuturilor către Rusia. Cele europene au scăzut, pe când cele din China au explodat. Dacă împrumuturile nete din 2013 erau de 7.5 miliarde de dolari, în decursul primului trimestru din 2014 acestea s-au dublat.

A găsit Rusia o alternativă la investițiile europene? Este prea devreme pentru a confirma dacă trendul este unul de durată. Datele ce vor prezenta evoluția fluxurilor de capital pe parcursul ultimelor două trimestre (când sancțiunile Europei s-au înasprit) sunt cruciale pentru a putea înțelege mai bine reorientararea geografică.

0 Shares
Share
Tweet
Share