25 October 2020
Home / Articole / 7 motive pentru un impozit pe profit zero

7 motive pentru un impozit pe profit zero

Bugetul ar colecta mai puțin cu 12 miliarde de lei, dar o  parte din această sumă e compensată de impozitul pe dividende suplimentar încasat, de creșterea activității economice și de creșterea numărului de locuri de muncă. Mai mult, se poate elimina subvenționarea CAS-urilor pentru crearea de locuri de muncă, scutirea impozitului pe profit fiind mai eficientă. De asemenea, din combaterea evaziunii pe TVA se poate compensa substanțial din impozitul pe profit neîncasat.

Iată șapte motive care justifică pe deplin neimpozitarea profitului:

1. De natură etică – dacă un întreprinzător pierde bani, statul îi dă 16% din pierdere? Nu, îi dă doar posibilitatea să-ți deducă pierderea din eventualele câștiguri viitoare. Dacă nu câștigă, marchează pierderea.
2. Eficiența utilizării banilor – un întreprinzător va investi mai bine banii săi decât statul.
3. Atragerea de investiții – e limpede că neimpozitarea profitului ar fi un bun motiv ca unii investitori să vină în România sau să se întoarcă.
4. Crearea de locuri de muncă – locurile de muncă nu vin decât la pachet cu investițiile iar pentru a atrage investiții trebuie să oferi, printre altele, avantaj fiscal.
5. Se elimină subiectivitatea controalelor și astfel se limitează posibilitățile de abuz ale autorităților. Profitul este doar o opinie, spun experții. Determinându-se subiectiv (profitul), tentația inspectorilor fiscali este să elimine de la deductibilitate cheltuieli pe motive ce țin de forma actelor. Interpretările se traduc în costuri pentru agenții economici, costuri judiciare, costuri din partea statului.
6. Simplificarea dramatică a activității de control fiscal – impozitul pe profit e practic singurul impozit a cărui determinare se face verificând contabilitatea stocurilor și deci permite intruziunea în gestiunea societăților. Renunțarea la el, ar face ca modificările din Legea Contabilității care nu mai obligă la întocmirea contabilității de gestiune devin efective.
7. Eficientizarea activității de control fiscal – cu mai puțini inspectori (verificarea impozitului e peste jumătate din munca inspectorilor) se poate combate frauda fiscală pe TVA. Dacă la primele neconcordanțe descoperite în Declarația 394, ANAF ar cere explicații contribuabililor nu s-ar mai ajunge la situații în care firme înființate special pentru frauda TVA să funcționeze ani de zile. Apoi, combaterea fraudei TVA nu se face doar din birouri și eliberați de responsabilitățile recalculării profitului, inspectorii fiscali pot fi mai eficienți în colectarea TVA

***

Autor: Florin Drăgan

P.S. Guvernul Ponta vrea să reducă TVA de la 24% la 20%, adică cu aproximativ o cincime. Dat fiind că anul trecut încasările din TVA la buget s-au ridicat la 7,5% din PIB, micșorarea acestei taxe ar echivala cu încasări mai mici cu 1,5% din PIB. Asta așa, ochiometric-contabilicește. Știți cât colectează guvernul din impozitarea profitului? 1,8% din PIB. Deci tot pe acolo.

Așadar, din punct de vedere contabil, guvernului ar trebui să-i fie indiferent dacă scade TVA sau elimină complet impozitul pe profit. Din punct de vedere economic însă, demolarea impozitului pe profit ar aduce societății avantaje mai mari decât scăderea TVA. În primul rând, ar stimula investițiile, pe când scăderea TVA stimulează consumul – așadar ar fi o măsură cu un mult mai mare potențial de creare de noi locuri de muncă și de creștere a producției și, astfel, a salariilor reale. În al doilea rând, ar reprezenta pentru întreprinzători o gură însemnată de oxigen și ar reduce substanțial economia subterană. Priviți tabelul de mai jos, preluat din Raportul Consiliului Fiscal, care arată exact ce impozit pe profit plătesc în ansamblu firmele românești: aproape 3%. Dintre țările fost comuniste, doar în Lituania eficiența acestui impozit este mai mică. Și atunci, nu mai bine îl desființăm cu totul, scăpăm și mediul de afaceri de o belea, reducem și birocrația, stimulăm cu adevărat economia?

Eficienta-impozitului-pe-profit

 

15 Shares
Share
Tweet
Share