25 May 2019
Home / Observații / 380 000 de români sunt fără ocupație fiindcă trăiesc din ce pică

380 000 de români sunt fără ocupație fiindcă trăiesc din ce pică

Conform INS, din 380 000 de români nu au servici dar nici nu pot fi considerați șomeri deoarece ei nu își caută un loc de muncă. Deci, nu au dar nici nu vor, deși ar putea lucra. Și fiindcă trebuiau să poarte un nume, li s-a spus “forță de muncă potențială adițională”.

Forta de munca potentiala

De ce nu au ocupație acești oameni, deși nimic nu-i împiedică să-și asume vreuna? Poate apelul unui primar către săteni să ne lămurească:

Dragi concetățeni și mă adresez în mod special persoanelor mai tinere, va rog să înțelegeți că trebuie să învățăm să avem fiecare o meserie și să lucrăm undeva, nu se mai poate trăi pe spatele părinților sau din ajutoare sociale. Fac apel încă o dată către persoanele interesate să muncească pe un salariu net de 1.000 lei, transport asigurat și program de opt ore de muncă. Vă mulțumesc pentru înțelegere și în speranța că nu voi mai vedea persoane tinere stând la rând pentru a-și întocmi dosare de ajutor social.

În altă ordine de idei, dar păstrând domeniul, statistica arată că rata de ocupare este în creștere lentă. Deși PIB-ul a ajuns la nivelul dinaintea crizei, el este produs cu mai puțini lucrători: rata de ocupare este mai mică chiar și decât cea înregistrată în anul 2006. Firesc, economia s-a eficientizat puțin, anumite sectoare, precum cel al construcțiilor, s-au contractat și… ca o părere personală, dacă nu ar fi programul Prima Casă economia ar funcționa încă și mai eficient!

Rata deocupare

55 Shares
Share
Tweet
Share