17 September 2020
Home / Aberaţia de intervenţie / 15 miliarde pentru înarmare. Cu ce cost de oportunitate?

15 miliarde pentru înarmare. Cu ce cost de oportunitate?

Autorităţile au anunţat că plănuiesc să aloce în următorii ani suma de 15 miliarde euro pentru modernizarea armatei.

Pentru o ţară ca România, cifra sună impresionant. Dacă mă gândesc doar la drumurile care ne lipsesc şi care ar putea fi construite cu banii ăştia, îmi dau seama că s-ar putea realiza 3 autostrăzi de genul Braşov-Borş, la valoarea pretinsă de Bechtel! Cu ceva mai multă chibzuinţă în administrarea banului public, s-ar putea construi de două ori pe atât. Ce preferăm? Avioane şi vase militare moderne sau 6 autostrăzi care să brăzdeze România?

Totuşi, problema costului de oportunitate poate fi pusă şi altfel. Dacă ne place atât de mult să fim la adăpost de cotropitorii străini, atunci cele 15 miliarde ar putea fi folosite pentru înarmarea întregii populaţii adulte a României. Cum o mitralieră şi muniţia aferente costă vreo mie de euro, întregul proiect ar echivala cu înarmarea până în dinţi a românilor. Sunt curios cine ar încerca să invadeze o naţiune de talia României cu o armată de 15 milioane de indivizi (adică de 6 ori mai numeroasă decât cea a Chinei).

Îmi imaginez că există destule persoane care, detestând ideea de a avea 15 milioane de concetăţeni înarmaţi, vor riposta la varianta anterioară spunând că acest gen de înarmare ar avea şi alte consecinţe. Le sfătuiesc să nu se grăbească, din două motive. În primul rând, vorbim de bunul public numit apărare naţională, nu de altceva. În al doilea rând, orice are alte consecinţe, tocmai de asta există problema costului de oportunitate.

0 Shares
Share
Tweet
Share