8 April 2020
Home / Articole / 13%

13%

13 cred că poartă ghinion pentru guverne. Aproape 13% din PIB a fost deficitul bugetar al Greciei anul trecut (prognozat să scadă la 3% în 2012, dar cine crede?), suficient pentru a stârni panica printre creditori şi a aduce ţara aproape în incapacitate de plată (acolo ar şi fi fără ajutorul UE).

13% din PIB este deficitul bugetar al Marii Britanii, adică fix cât datoria publică totală a Greciei. Doar plata dobânzilor costă cât bugetul armatei. Ce-i drept, Marea Britanie are o datorie publică incomparabil mai scăzută ca pondere în PIB decât Grecia, dar ea ameninţă totuşi să depăşească 100% din PIB în următorii trei ani. În urmă cu 3 ani era doar 38%, astăzi e 68% din PIB, deci pare logic. Mai jos este prognoza oficială privind evoluţia datoriei, probabil scenariul optimist.

Apoi este SUA, cu un deficit bugetar tot de 13% din PIB. Chiar potrivit ultimelor previziuni ale Casei Albe, datoria publică va depăşi 100% din PIB în următorii doi ani. Dacă nimic nu se schimbă, pe impozitele şi cheltuielile actuale, se va ajunge la situaţia descrisă în graficul de mai jos.

Asta dacă va mai fi cineva dispus să deţină atâtea obligaţiuni guvernamentale americane. China, principalul cumpărător de până acum dă semne clare de nervozitate. În 2006 ea cumpăra 46% din titlurile emise de Trezoreria SUA, în 2008 a cumpărat 20%, iar anul trecut se pare că nu mai mult de 5%.

În încheiere, o perspectivă mai largă. Priviţi cu atenţie graficul următor.

Ţineţi minte că ce separă Grecia, pe de o parte, de Marea Britanie, Spania şi Italia (câteva exemple) sunt câţiva ani – ani în care deficitele bugetare cumulate vor propulsa datoria publică la nivel de Guiness Book. Cu puţin noroc, Statelor Unite le va veni rândul mai târziu. Dar nu vă entuziasmaţi. Niall Ferguson, unul dintre cei mai cunoscuţi istorici ai economiei şi profesor la Harvard afirmă: US government debt is a safe haven the way Pearl Harbor was a safe haven in 1941.

0 Shares
Share
Tweet
Share